25 év alattiak adómentessége

25 év alatti fiatalok szja-mentessége: Minden, amit tudni érdemes

2022. január 1-jétől lépett életbe a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességét elrendelő törvény. Mit jelent mindez a bérszámfejtés szempontjából, és mi történik, ha a jogosultság nem áll fenn az adóév teljes egészében? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

A 25 életévüket be nem töltött fiatalok szja-mentességétől a kormány egyrészt a foglalkoztatás növekedését, másrészt az ifjú munkavállalók könnyebb boldogulását várja. Az intézkedés megítélése meglehetősen vegyes fogadtatásra talált. Az optimista vélemények szerint a kormány ez irányú intézkedése rendkívül előremutató, néhányan azonban komoly bérfeszültségek kialakulásától tartanak.

Mit jelent pontosan a 25 év alattiak szja-mentessége?

A fenti korcsoportba tartozó fiatalok 2022. január elsejétől mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésétől a munkával megszerzett, valamint egyéb jövedelmeik után. A törvény nem tartalmaz megkötést, az említett jövedelem fakadhat bejelentett munkaviszonyból, de akár vállalkozói, európai parlamenti képviselői vagy helyi önkormányzati képviselői, illetve mezőgazdasági őstermelői bevételből is. Sőt, azok a diákok is érvényesíthetik az adókedvezményt, akik csupán néhány hónapot dolgoznak például a nyári szünidő alatt.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

A fiataloknak nem szükséges nyilatkozniuk a kedvezmény érvényesítése kapcsán, a jogszabály a munkáltatóra vagy kifizetőre hárítja az adóelőleg alapját csökkentő rendelkezés körüli teendők elvégzését. A fiataloknak csupán abban az esetben szükséges nyilatkozniuk, ha az szja-mentesség figyelembevételét nem szeretnék érvényesíteni, illetve akkor, ha azt csak a jövedelem egy részére kívánják érvényesíteni.

Hogyan történik a jogosultság számítása?

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy jogosultsági hónapnak számít minden hónap, amíg a fiatal be nem tölti a 25. életévét, továbbá az a hónap is, amelyikben betölti. Mi történik, ha az adóévben van a váltás? Amennyiben a jogosultság nem áll fent a teljes adóévben, akkor az adóévi bevételnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként szükséges figyelembe venni.

Tekintettel arra, hogy a fiatal munkavállaló a jogosultsági hónap lejártát követően az szja-kötelezettek körébe kerül, a bevételkiesés és az életszínvonal-csökkenés elkerülése érdekében érdemes előre kalkulálni. Jóllehet, a kormány tájékoztatása szerint a kedvezmény összege az átlagkereset növekedésével minden esztendőben gyarapodni fog.

A törvény megkötése szerint amennyiben a fiatalok 25 éves korukat megelőzően kötnek házasságot, és nem mondanak le az szja-mentességről, úgy a házassági kedvezményt csupán 25 éves koruk után vehetik igénybe.

Hogyan érinti a törvény a bérszámfejtést?

Számos bérügyes rettent el a törvény kihirdetése után, mert a jogszabály szerint a munkavállaló kora alapján a munkáltató, kifizető automatikusan köteles az adómentességet érvényesíteni. Ez kétségkívül plusz feladatot ró a bérszámfejtő szakemberekre, ugyanakkor az érintett munkavállalóknál az szja-számítás elmarad, ami viszont könnyítésként jelenik meg.

Amit kétségkívül szükséges szem előtt tartani az az, hogy a 25 év alatti munkavállaló nyilatkozott-e a kedvezmény érvényesítésének mellőzéséről vagy részbeni érvényesítéséről, illetve arról, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelem nem haladja-e meg a felső határt. (A 25 év alatti kedvezményt 2022-ben havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig lehet igénybe venni.)