Bérkiadások optimalizálása

6 egyszerű módszer a bérkiadások optimalizálására

Egy munkahely működtetésében általában a bérre fordított kiadások teszik ki a teljes költségvetés oroszlánrészét. Amennyiben ezek az összegek nincsenek kordában tartva, magyarán a bérszámfejtés kontrollálatlan, úgy komoly lyukak keletkezhetnek a munkahely kasszáján. Hogyan tehetők optimálissá a bérkiadások, mik azok a tételek, amelyeket időről időre érdemes felülvizsgálni?

A havi bérszámfejtett költségek gyakran az egekbe rúgnak egy munkahely életében, jóllehet egy felülvizsgálat keretében meghozott szigorítások nem szükségszerűen befolyásolják negatívan az alkalmazottakat. Hol lehet megfogni a kiadásokat, miként lehet befoltozni a bérkiadás kasszáján keletkezett repedéseket?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

1; Órabér vagy teljesítmény utáni fizetés

Munkaadóként érdemes lehet elgondolkodni a foglalkoztatás formáján. Egyes munkahelyeken ugyanis költséghatékonyabb a teljesítmény alapú bérezés az órabér vagy havibér alapú kifizetéssel szemben.

Habár idehaza ez a bérforma egyelőre nem a legelterjedtebb, a versenyszférában egyre gyakrabban alkalmazzák a teljesítménybért. Optimális megoldás lehet egy alapbér és a teljesítménybérezés kombinálása is.

2; A túlórák ellenőrzése

Egy kifejezetten mozgalmas hét vagy egy nagyobb projekt alatt az alkalmazottak óhatatlanul is túlórákat halmoznak fel. Ez tiszta sor, de sok esetben pusztán azért gyűlnek a beosztott túlórái, mert napi szinten egy-két percet késik a munkából, és nap végén ennyivel később lép ki a kapun.

Ezek az elhanyagoltnak tűnő idők hamar felgyűlnek, és mielőtt bárki is észrevenné, már túlóra kifizetésként jelentkezik a havi bérelszámolási időszakban.

3; A létszám optimális szinten tartása

Vitán felül áll, hogy a megfelelő minőségű munka határidőben történő elkészüléséhez megfelelő szakemberek és megfelelő létszámú munkaerő szükséges. Ám ahogy a létszámhiány, úgy a munkaerőtöbblet is komoly gondokat képes okozni egy munkahely működésében, pláne bérkiadási oldalról.

Amennyiben például az időszakos projektek miatt magas a fluktuáció a munkahelyen, érdemes ütemezésekkel optimalizálni a dolgozói létszámot.

4; A költségtérítések nyomon követése

Kényes terület, de alkalmanként érdemes lehet felülvizsgálni, hogy a dolgozók jogosan veszik-e igénybe a különböző béren kívüli juttatásokat. Nem feltétlenül kétes szándékból vezérelve, lehet csupán figyelmetlenség is, ha a munkavállaló nem értesíti a munkáltatót a kedvezményjogosultságok érvénytelenné válásáról.

A legtöbb munkahely közvetlenül a havi bérszámfejtés során téríti meg a költségeket, megéri tehát odafigyelni.

5; Munkáltatói adókedvezmények érvényesítése

A munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezménytől egészen a megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezményig rendkívül széles az a paletta, ahol a munkaadó akár komoly összegeket is megfoghat.

6; A megfelelő bérszámfejtő kiválasztása

Egy rátermett és precíz bérszámfejtő szakember nem csupán a bérszámfejtés körüli teendők ellátása kapcsán elengedhetetlen, de munkája komoly költség kiadásoktól óvhatja meg a munkahelyet. Ha úgy érzi, vállalkozása optimalizálásra szorul a bérkiadások terén, talán elérkezett az idő egy a területen járatos bérügyes szakember segítségét igénybe venni.

A bérkiadások féken tartása nem lehetetlen feladat, de szigorú odafigyelést és aprólékos, elemző hozzáállást igényel, ami végeredményben mind a munkáltató, mind a munkavállaló hosszú távú érdekeit szolgálja.