Alkalmazottak motiválása

Az alkalmazottak motiválása cégvezetőként

Vitán felül áll, hogy a legjobb beosztott, az elégedett beosztott. De vajon az alkalmazottak motiválása elérhető pusztán a fizetések megemelésével? Korántsem! A kiegyensúlyozott és magas munkakedvvel rendelkező beosztott elégedett ugyan a keresetével, de kap valami pluszt is, ami a hűségét is kiváltja. Lássuk, hogyan érhető el mindez!

Talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy a legtermelékenyebb és a legelkötelezettebb munkaerő elégedett a munkájával és a munkakörülményeivel. Kétségkívül lényeges, hogy hó végén milyen összeget lát a bankszámláján, ám ha csupán a bérkereset magassága lenne a megtartóerő, akkor a kisebb cégeknél nem dolgozna senki.

Hogyan lehet cégvezetőként elősegíteni a beosztottak lojalitását, miként lehet gátat szabni az elharapódzó fluktuációnak, és mivel növelhető egy munkahelyi kollektíva elégedettsége a fizetésemelésen túl?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Az alkalmazottak motiválása

1; A munkavállalók igényeinek megértése

A fizetés tehát nem feltétlenül a legfontosabb kritérium annak kapcsán, hogy egy munkavállaló melyik munkaadó mellett teszi le a voksát. A munka és annak körülményei lényegesek az alkalmazottak számára, és ha cégvezetőként sikerül megválaszolni a miérteket, akkor a munkahely még vonzóbb lehet a kollektíva számára.

2; A munkavállalók fejlesztése

Azok a munkakörnyezetek, ahol a beosztottak új ismeretanyagot sajátíthatnak el, és olyan új készségekre tehetnek szert, amelyek támogatják a szakmai előre menetelüket, az tiszta és világos üzenet minden alkalmazott számára. A beosztottak ugyanis kedvelik azokat a munkahelyeket, ahol fejlődhetnek és képezhetik magukat, magyarán van jövőképük. Egy tanulmány szerint a szakmai képzést valamilyen formában támogató vállalatok hozzávetőleg dupla annyi ideig képesek megtartani munkavállalóikat, mint az azt mellőzők.

3; Az alkalmazottak bevonása a döntésekbe

Egyetlen munkavállaló sem nézi jó szemmel, amikor a vezetőség a feje felett dönt. Ez egész egyszerűen azért van, mert az emberek nem szeretik a kiszámíthatatlanságot, pláne nem egy munkahelyen. A legjobb ötleteket sokszor a rutinos beosztottak adják, akik elkötelezettebbé válnak, amikor azt látják, hogy a döntéseik valódi változást idéztek elő.

4; A siker jutalmazása

Akár emlékplakett, akár ajándék wellness hétvége, a beosztottak szívét mindig megdobogtatja a teljesítmény fizetésen túli honorálása. A juttatások számos formája elszámolható, így a céges kiadások is optimális szinten tarthatók.

5; Munkaidő kedvezmények biztosítása

Egy nap mindenki számára 24 órából áll, az alkalmazottnak – legyen bármilyen elkötelezett is a cég felé – számos más teendője is akad a munkáján túl. Ha nem életbevágó az ebédidő ledolgozása, ha nem szükséges a kötött munkaidő tartása, akkor e tekintetben nyugodt szívvel gyakorolható némi gesztus a beosztottak felé. Az alkalmazottak motiválása a bérkifizetésen túl a munkaidő kedvezményekben is kidomborodhat.

6; Munkahelyi interjúk

Releváns, első kézből származó motivációs információkhoz legegyszerűbben az érintettek megkérdezésével juthatunk. Időről időre – akár egy munkaértekezlet keretében – érdemes interjút készíteni az alkalmazottakkal annak kapcsán, hogy mitől érzik jól magukat a cégnél, és melyek azok a sarkalatos pontok, amelyeken érdemes lenne változtatni. Az úgynevezett stay-interjú lehetővé teszi a problémák, illetve nehézségek felszínre kerülését, egyben csökkentheti a munkavállalói fluktuációt és motiváltabbá teheti az alkalmazottakat.