Banki utalás

Hatalmas változások jönnek a banki utalásoknál

Banki utalás 2019: Alapjaiban változik meg az eddig megszokott banki pénzutalási rendszer 2019 júliusától. Jön az azonnali utalás, az 5 másodperc alatt beérkező összegek, az e-mail címünkre érkező transzfer, illetve bevezetésre kerül a fizetési kérelem fogalma. Nézzük sorjában!

A mostani rendszerben napi szinten 10 elszámolási időszakban történik a banki utalások jóváírása. Ez a metódus júliustól úgy alakul át, hogy megszűnik a napi 10 alkalmas limit, tehát a tranzakció az év miden napján és minden órájában 5 másodperc alatt teljesül. (Jóllehet, ez a funkció egyes azonos bankok közötti átutalásoknál már eddig is teljesült, de kizárólag munkanapokon, reggel fél nyolc és este hat között.)

Az azonnali tranzakció kizárólag forint számláknál, 10 millió forintos összeghatárig lesz elérhető, és minden bank érintett lesz a változásban.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Munkavállalói szempontból ezek igen kedvező változások, hiszen az eddigi rendszerben a bérszámfejtést követő banki átutalás adott esetben csak napok múlva jelentkezett a dolgozó számláján.

Jön az e-mail címre utalás

További jelentős változás lesz 2019-től, hogy ezentúl nem csak számlaszámra, hanem e-mail címre, telefonszámra, adószámra vagy adóazonosító jelre is tudunk utalni. Ezek lesznek az úgynevezett másodlagos azonosítók, melyek használatát valamilyen formában rögzítenünk kell majd. (Ezt hozzávetőleg úgy képzelhetjük el, mint a PayPal utalást, ahol az e-mail címünk a személyes azonosítónk.) A másodlagos azonosító használata természetesen nem lesz kötelező, aki ódzkodik tőle, továbbra is használhatja a megszokott számlaszámra történő utalást.

A másodlagos azonosítók védelmére külön biztonsági protokoll kerül kiépítésre, továbbá ezek használatát, érvényességét időről időre felül kell majd vizsgálnunk és megerősítenünk.

Fizetési kérelem másoktól

Újdonságként kerül bevezetésre a fizetési kérelem intézménye. Ez azt jelenti, hogy pénzt kérhetünk attól, akinek ismerjük az adott banknál vezetett számlaszámát vagy megadott másodlagos azonosítóját. Ez a gyakorlatban internetbankon, illetve mobil applikáción keresztül fog megvalósulni. A kérelem során a bank értesíti majd a címzettet, aki maga dönthet arról, hogy elfogadja vagy elutasítja a kérelmet.

Mindez a szolgáltató és kereskedőipar előtt is megnyithatja a kapukat, hiszen például egy szobafestő vállalkozó is dönthet úgy, hogy a munka befejeztével fizetési kérelmet indít a megrendelő felé.