Munkáltató e-mail

Belenézhet a munkáltató az e-mailekbe?

Kényes terület, és a vírushelyzet miatt sok helyen elrendelt home office munkarend csak tovább borzolta a kedélyeket. A munkáltató ellenőrizni szeretné a munkavégzést, de vajon meddig mehet el? Betekinthet akár a privát e-mailekbe is? Milyen jogok illetik meg a munkavállalót, és meddig nyújtózkodhat a munkaadó?

A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a munkavállaló a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető, sőt a munkaviszonnyal összefüggő, számítógépen tárolt adatokba be is tekinthet. Ezt azt jelenti, hogy a munkáltatónak lehetősége van ellenőrizni a hivatali e-mail fiókunkat, bármennyire is ellenünkre van a revízió. Mi a helyzet, ha a hivatali vagy a céges e-mail fiókot magánlevelezésre is használjuk?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Magánlevelezés a munkahelyi e-mailen

Fő szabály, hogy az ellenőrzés alkalmával a munkáltató csupán olyan mértékben tekinthet bele az adatokban, melyek elegek annak megállapítására, hogy az adat magáncélú vagy nem. Ez alapesetben azt jelenti, hogy az e-mail tárgyából és a feladó címéből képes eldönteni, hogy az elektronikus levél magánjellegű-e. Ebben az eshetőségben további vizsgálódás nem szükséges, így az e-mail tartalmát sem kell megismerni. (Sőt, erre csupán indokolt esetben és kifejezetten nyomós okból kerülhet sor.)

Lényeges továbbá, hogy az ellenőrzésről előzetes tájékoztatást szükséges adni, és annak ideje alatt lehetőséget kell biztosítani a munkavállalói jelenlétre. Amennyiben ezek nem valósulnak meg, úgy a tisztességes adatkezelés hiányt szenved.

A munkáltatónak tehát lehetősége van ellenőrizni a hivatali vagy céges e-mail fiókunkat, ugyanakkor az azon folytatott esetleges magánjellegű levelezés tartalmát jogszerűen nem ismerheti meg.