Béremelések lépéskényszer

Béremelések – Lépéskényszerben a munkáltatók

Béremelés 2019: Egyre szűkül a munkaerőpiac, miközben a foglalkoztatottság és a munkaerőhiány növekszik. Többek között ezek a folyamatok is megalapozzák a béremelési kényszert a következő években – hangsúlyozta Marczinkó Zoltán a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy interjú során.

A szakember hozzátette, hogy a szeptemberi bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, ami a tavalyi évhez viszonyítva több mint 10 százalékkal emelkedett.

Marczinkó Zoltán aláhúzta, hogy a közszférából számtalan munkavállaló lépett át a magánszektorba, ahol jóval magasabbak a bérek. Ez pedig már önmagában bérnövekedést generál, szignifikánssá téve a legtöbbet és a legkevesebbet keresők közti különbség apadását. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a fizetések emelkedéséhez a hazai gazdaság állapota is hozzájárul.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Ahogyan azt korábbi írásunkban kifejtettük, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ragaszkodik a legalább kétszámjegyű emeléshez a minimálbér és a garantált bérminimum kapcsán. Amennyiben ez megvalósul, úgy a munkaadók lépéskényszerbe kerülhetnek, hiszen elemi érdekük megtartani a képzett munkaerőt a szűkülő piacon.

Ha a Munkástanácsok elvárásai megvalósulnak, úgy a bérszámfejtést megelőző 2019. évi minimálbér hozzávetőleg 156 000 forintra, míg a garantált bérminimum megközelítőleg 207 500 forintra emelkedne.