Bérszámfejtés kiszervezése cégeknek

5 jel, ami azt mutatja, itt az idő a bérszámfejtés kiszervezésére

A cégtulajdonosok túlnyomó többsége érezheti, hogy a bérszámfejtési kötelezettség teljesítése egy ponton túl már a vállalkozás működésének kárára történik. Minden cég életében elérkezhet az a pillanat, amikor a bérszámfejtés kiszervezése nem tűr halasztást, de mik lehetnek ennek a nyilvánvaló jelei? Honnan ismerhető fel, ha bérügyes szakember segítségére van szükség?

Mielőtt nyakig elmerülnénk a témában, néhány mondatban érdemes összefoglalni, hogy egész pontosan mit is jelent a bérszámfejtés kiszervezése. Számos vállalkozás teszi le a voksát a házon belül elvégzett számfejtés mellett. Ez történhet manuálisan papíralapon, illetve elektronikusan különféle táblázatkezelő szoftverekkel, a lényegen nem változtat: a bérügyek precíz számítása sok és összetett lépéssel, valamint rendkívüli felelősséggel jár.

A terhek csökkentése érdekében a cégvezetés dönthet úgy, hogy a bérszámfejtéssel kapcsolatos teendőket kiszervezi egy külső vállalkozónak. A feladat mértékét általában szerződésben szokás lefektetni: egyes cégek csupán a tényleges számfejtés elvégzését kérik, míg másoknak TB ügyintézésre, CSED, GYED vagy a baleseti táppénz körüli teendők elvégzésére is szüksége van.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

De hogyan állapítható meg cégvezetőként, hogy a vállalkozásnak külső segítségre, magyarán a bérszámfejtés kiszervezésére van szüksége?

Árulkodó jelek, amik a bérszámfejtés kiszervezése felé mutatnak

1; A bérszámfejtési kötelezettség ellátása zavarja a vállalkozás működését
Amikor a bérügyes feladatokat néhány órában vagy félállásban a cégvezető, illetve egy arra ráállított alkalmazott végzi, az elvonja a fókuszt a bevételt termelő tevékenységről. A bérszámfejtési teendők kiszervezésével a cég képzett munkaereje maximálisan a feladatára koncentrálhat, és a bérügyeket érintő feladatok havi szinten akár 15 perc alá is redukálódhatnak.

2; Hibák mutatkoznak a havi bérszámfejtésben
A bérszámfejtés komoly és összetett feladat, ami során szem előtt kell tartani a levont adók mértékét, a személyi kedvezményeket, a gyermekek számát, a szabadságon vagy táppénzen töltött időszakot, illetve egy sor olyan dolgot, amelyek befolyásolják a hó végi fizetést. Talán nem szorul kifejezett magyarázatra, hogy a bérügyintézés rendkívül felelősségteljes feladat.

3; A szakértelem hiánya
A házon belüli bérszámfejtés kihívást jelenthet a jogi környezetnek és a pénzügyi ismereteknek való megfelelés tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a szakértelem hiánya akár komoly szankciók kockázatát is jelentheti, ami akár a vállalkozás működését is veszélyezteti. A bérügyintéző szakma persze elsajátítható, de ebben az esetben ismét arról beszélünk, hogy a cég munkaerőt köt le a feladatok ellátására.

4; A kifizetések miatt növekedő fluktuáció
Egy tanulmány szerint már két bérszámfejtési probléma is elegendő ahhoz, hogy a munkavállalók 49 százaléka új munkahely után nézzen. Döbbenetes szám, főleg annak tükrében, hogy akár magasan képzett, pótolhatatlan vagy nehezen helyettesíthető munkaerő is hagyhatja maga mögött a céget ilyen triviális hibák miatt.

5; A bérügyekre fordítandó források hiánya
Főként kezdő vállalkozásokat érinthet, hogy nincs forrás a bérügyi szoftverek megvásárlására, frissítésére. A bérszámfejtés kiszervezése ezt a terhet leveszi a cégek válláról: a szoftverek frissítése, a programverziók követése, naprakészen tartása és a jogszabályoknak való megfelelésének ellenőrzése a külsős szakemberek dolga.