Bérszámfejtés kiszervezése – Miért éri meg?

Közzétéve

Napjainkban számos munkaadó igyekszik a céges költségeken azzal faragni, hogy a bérszámfejtést “házilag”, munkahelyi keretek között végzi. Úgy gondolkodnak, hogy elég, ha az egyik kolléga félállásban intézi az alkalmazottak fizetéseit, amúgy is a bérprogram mindent kiszámol. Ezzel több probléma is van. Hogy mást ne említsünk rögtön az elején, nem biztos, hogy a személyes adatokat, bértitkokat egy bérügyekben tapasztalatlan, csak félállásban a számfejtéssel foglalkozó kollégára kellene bízni.

Szerencsére minden foglalkoztató kezdi megérteni, hogy elemi érdeke az átláthatóság és a naprakészség a munkavállalói bérügyek terén. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy a bérszámfejtés nem kerül kiszervezésre, hanem céges berkeken belül ilyen-olyan módszerekkel oldják meg.

Gond akkor van, amikor az újdonsült bérügyintéző nem igazodik el az érvényben lévő jogszabályok, az utalandó adók és járulékok, az esetleges betegszabadságok, TB ügyintézés terén. A feladat ugyanis nem csak abból áll (valójában a tejes munkakör csak egy töredéknyi részét teszi ki), hogy a szokásos bért egyik bankszámláról a másikra utaljuk.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Ajánlatkérés

A bérszámfejtés kiszervezésével a foglalkoztató megnyugodhat

A fentiekben említett jogszabályi jártasságon felül egy szerződött béres szakember időt és energiát spórolhat meg egy vállalkozásnak. Nem beszélve az esetleges tévedések következtében előforduló munkavállalói bosszúságokról. De mégis mik azok a feladatok, melyekkel megbízhat egy bérszámfejtő szakembert?

  • Bérjegyzékek, bérösszesítők összeállítása
  • Baleseti táppénz és TB ügyintézés
  • CSED és GYÁP körüli teendők intézése
  • Fizetések utalásához szükséges bérlisták összekészítése
  • Adatszolgáltatási kötelezettség ellátása

Jól látható tehát, hogy a bérügyintéző feladata sokkal többrétűbb annál, minthogy egy meghatározott összeg hónapról hónapra pár billentyűzet megnyomásával a munkavállalók bankszámlájára kerül.

Amennyiben cégvezetőként szakértő kezekben szeretné tudni alkalmazottai bérügyeit, úgy mindenképp ajánlatos megfontolnia a bérszámfejtés kiszervezését. Egy jó számfejtő ugyanis nem kizárólag a hatályos pénzügyi szabályozások útvesztőjében jártas, de adott esetben rálátása van az egész vállalkozás profiljára. Egy friss szem pedig mindig aranyat ér.

Ne maradjon le a friss hírekről, kövessen!


HOZZÁSZÓLÁSOK