Bérszámfejtés kiszervezése

Bérszámfejtés kiszervezése – Miért éri meg?

A bérszámfejtés kiszervezése – a gyakori tévhittel szemben – nem azt jelenti, hogy a bérügyek, a kifizetések feletti kontroll kikerülne a munkaadó irányítása alól. Épp ellenkezőleg, a pontos nyilvántartások és kimutatások segítségével a cégvezetésnek nagyobb rálátása lehet a céges pénzügyekre, mint eddig. Mit jelent pontosan a bérszámfejtés kiszervezése?

Napjainkban számos munkaadó igyekszik a céges költségeken azzal faragni, hogy a bérszámfejtést „házilag”, munkahelyi keretek között végzi. Úgy gondolkodnak, hogy elég, ha az egyik kolléga félállásban intézi az alkalmazottak fizetéseit, amúgy is a bérprogram mindent kiszámol. Ezzel több probléma is van. Hogy mást ne említsünk rögtön az elején, nem biztos, hogy a személyes adatokat, bértitkokat egy bérügyekben tapasztalatlan, csak félállásban a számfejtéssel foglalkozó kollégára kellene bízni.

Szerencsére minden foglalkoztató kezdi megérteni, hogy elemi érdeke az átláthatóság és a naprakészség a munkavállalói bérügyek terén. Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy a bérszámfejtés nem kerül kiszervezésre, hanem céges berkeken belül ilyen-olyan módszerekkel oldják meg.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Gond akkor van, amikor az újdonsült bérügyintéző nem igazodik el az érvényben lévő jogszabályok, az utalandó adók és járulékok, az esetleges betegszabadságok, TB ügyintézés terén. A feladat ugyanis nem csak abból áll (valójában a tejes munkakör csak egy töredéknyi részét teszi ki), hogy a szokásos bért egyik bankszámláról a másikra utaljuk.

A bérszámfejtés kiszervezésével a foglalkoztató megnyugodhat

A fentiekben említett jogszabályi jártasságon felül egy szerződött béres szakember időt és energiát spórolhat meg egy vállalkozásnak. Nem beszélve az esetleges tévedések következtében előforduló munkavállalói bosszúságokról. De mégis mik azok a feladatok, melyekkel megbízhat egy bérszámfejtő szakembert?

  • Bérjegyzékek, bérösszesítők összeállítása
  • Baleseti táppénz és TB ügyintézés
  • CSED és GYÁP körüli teendők intézése
  • Fizetések utalásához szükséges bérlisták összekészítése
  • Adatszolgáltatási kötelezettség ellátása

Jól látható tehát, hogy a bérügyintéző feladata sokkal többrétűbb annál, minthogy egy meghatározott összeg hónapról hónapra pár billentyűzet megnyomásával a munkavállalók bankszámlájára kerül.

A bérszámfejtés kiszervezése, és annak előnyei

  • Időmegtakarítás: Amennyiben a bérszámfejtést külsős szakember végzi, úgy több idő és energia marad a vállalkozás működésére koncentrálni. Ilyen lehet például az értékesítés, a termékfejlesztés vagy az arculatépítés.
  • A bérszámfejtési hibák kiküszöbölése: A bérügyintézők számos munkaigényes feladatot levehetnek a cégvezetés válláról, ezáltal csökkentve a helyben történő számításokból és téves adatbevitelből eredő hibák számát.
  • Hatályos jogszabályok alkalmazása: Egy bérszámfejtő szakember felkészült a bérügyeket érintő aktuális rendelkezések terén, így a munkaadónak nem szükséges naprakészen tudatában lennie a bérügyeket érintő szabályozással.
  • Költségkiadások csökkentése: A határozott időre foglalkoztatott bérügyes kollégával szemben a külsős bérszámfejtő szakembernek csupán az elvégzett munka utáni költségeket szükséges kifizetni.

Amennyiben cégvezetőként szakértő kezekben szeretné tudni alkalmazottai bérügyeit, úgy mindenképp ajánlatos megfontolnia a bérszámfejtés kiszervezését. Egy jó számfejtő ugyanis nem kizárólag a hatályos pénzügyi szabályozások útvesztőjében jártas, de adott esetben rálátása van az egész vállalkozás profiljára. Egy friss szem pedig mindig aranyat ér.