Pótszabadság

A munkáltatót megillető pótszabadságokat érdemes két részletre bontani. Egyrészt a törvény szerint automatikusan járó távollétekre, másrészt a törvény szerint ugyan a munkáltatót megillető, de rendszeresített nyomtatványon igényelhető távollétekre.

Automatikusan, igénylés nélkül járó pótszabadságok

  • A fiatal munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti.
  • A föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár.
  • Annak a munkavállalónak, aki megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy vakok személyi járadékára jogosult évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

Rendszeresített nyomtatvánnyal igényelhető pótszabadságok

  • A munkavállalónak a 16 évesnél fiatalabb gyermeke után 2, két gyermeke után 4, kettőnél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár. Fogyatékos gyermek után 2 munkanappal nő e pótszabadság mértéke. A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben lehet figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti.
  • Az apának a gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő 2. hónap végéig 5, ikergyermekek születése esetén 7 munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. Ennek igényléséhez a külön nyomtatvány mellé a születési anyakönyvi kivonat jó minőségű másolatát is csatolni kell.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Vissza a Bérszámfejtés Tudástárhoz