Bérszámfejtés vagy könyvelés

Bérszámfejtés vagy könyvelés, mi a különbség?

Bérszámfejtés témában nemrégiben született egy kimerítő cikk az oldal hasábjain, így ha valaki szeretne mélyebben elmerülni a bérszámfejtés szakma tengerében, kattintást követően megteheti. De most térjünk rá a címben szereplő két fogalom közti különbségre.

Nem új keletű dolog, de igazán látványosan az utóbbi időben harapódzott el az az elképzelés, hogy a bérszámfejtés megegyezik a könyveléssel. Szegről-végről annyiban igaz ez a megállapítás, hogy mindkettő pénzügyekkel foglalkozik, itt azonban véget is ér a hasonlóság.

Mivel foglalkozik a bérszámfejtő, mivel a könyvelő?

A félreértésre az adhatja az okot, hogy ma már rengeteg könyvelői iroda végzi egyszerre a két munkát. Ez azért is lehet életszerű, mert egy vállalkozás életében mindkét munkafolyamat előfordulhat, azaz könyvelésre és bérszámfejtésre is szükség van.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

De mi a különbség?

A lényeges különbség az, hogy amíg a könyvelő munkája nagy részében a kimenő-bejövő számlák lekönyvelésével, addig a bérszámfejtő leginkább a munkavállalói fizetések körüli teendőkkel foglalkozik. Kissé lesarkítva: a könyvelő feladata a külső ügyfelek pénzügyeinek kezelése, a bérszámfejtőé pedig a belső munkatársak pénzügyeinek kézben tartása.

A bérszámfejtés foglalkozik a dolgozók adóival, ezek járulékaival, a betegségek bejelentésével, a szabadságokkal, a gyermekek után járó kedvezményekkel, stb.

A könyvelő pedig a vállalkozás számláit, bizonylatait, bankszámlakivonatait felügyeli, továbbá számviteli bevallásokat, mérlegeket készít az adóhatóság számára.

Kétségtelen, abban mindkét szakma megegyezik, hogy nagyon szigorú adótörvények betartására és betartatására kell koncentrálnia. Ahogyan abban is, hogy a tévedésnek igen komoly pénzügyi következményei lehetnek mindkét vonalon.