Adómentesség anya

Életük végégig mentesülnének az adófizetés alól a háromgyerekes anyák?

Sajtóinformációk szerint a háromgyermekes anyák életük végéig mentesülnének a jövőben az adófizetés terhétől. A Kormány ezzel az intézkedésével az aggasztó demográfiai helyzetet próbálja orvosolni. A CSOK kiterjesztés mellett ez lehet a következő gyermekvállalást ösztönző intézkedés.

Lapinformációk szerint a közeljövőben a férfiak családban betöltött szerepét is górcső alá fogják venni, ugyanis magas arányban az ő döntésüktől függ a gyermekvállalás. Ez valószínűleg a már korábban bevezetésre került apai gyes és gyed újragondolásában fog megtestesülni. Felmérések szerint a 2017. évben 140 ezren igényeltek gyermekgondozási díjat, ebből 11 ezer volt férfi.

Kik járnának igazán jól ezzel az intézkedéssel?

Jelen családpolitikai intézkedéssel minden háromgyermekes anya jobban járna, noha tény, hogy elsősorban a magasabb keresetűek éreznék igazán a hatását. Az szja-mentesség ugyanis arányaiban a magas fizetési kategóriában lévő munkavállalóknak kedvez.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Tény azonban az is, hogy a keresetek szükségszerű, évek óta tartó növekedése következtében a legalacsonyabb keresetű háromgyermekes édesanyák is érezhetik az intézkedés jótékony hatását.

Ez azt jelenti, hogy egy forint adót sem kell fizetni?

Ha a tervezet megvalósul, az azt jelenti, hogy személyi jövedelemadót nem kell fizetnie a háromgyerekes édesanyáknak. Természetesen a többi adónem – így például az egészségbiztosítás, a nyugdíjjárulék, a munkavállalói adó – terhe alól nem mentesülnek.