KATA 2019

Emelkedik a KATA 2019-ben?

Egyre több helyen röppen fel a hír, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója a jelenlegi 50.000 forintról jövőre 75.000 forintra növekszik.  Az adóemelést az indokolná, hogy miközben a minimálbér évről-évre növekszik, addig a KATA 2013-as bevezetése óta változatlan. Az adónem 25.000 forintos emelése mellett az is okként szolgál, hogy a KATA szerint adózók nyugdíjának számításakor elengedhetetlen lesz a figyelembe vett összeg növelése, ezzel párhuzamosan pedig az adó változtatása.

Mindezt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fejtette ki egy beszélgetés során a Független Hírügynökségnek. Jelenleg a KATÁ-sok ellátási alapja roppant mértékű lemaradásban van. Viszonyításként: Ahhoz, hogy a KATA szerint adózók fel tudjanak zárkózni legalább a minimálbért keresők mellé, hozzávetőleg 46%-os emelésre lenne szükség.

Mennyivel emelkedne a KATA?

Pontos számokkal kalkulálni természetesen csak a jogszabály kihirdetését követően lehet. A fenti 46%-kal számítva azonban hozzávetőleg 73.000-75.000 forintos tételes adóra számíthatunk. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megerősítette, nagy vonalakban ez lehet az a számítás, ami az 5 éve változatlan KATÁ-t érintheti.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Parragh László azonban hozzátette, bizonyos benne, hogy ezekre a változásokra 2019-ben még nem kerül sor. Egyrészt a Magyar Kormány elé nem került még hasonló javaslat a jövőévi adócsomag kapcsán, másrészt a KATÁ-s vállalkozóknak időt kell hagyni, hogy fel tudjanak készülni a változtatásokra.

A döntő többség az alacsonyabb befizetésre voksol

Az emelésre többek között azért is van szükség, mert a KATÁ-sok igen nagy hányada az öngondoskodást jobban biztosító 75.000 forintos befizetés helyett az alacsonyabb, 50.000 forintos fizetési kötelezettséget vállalja.

Mint ismert, a két befizetés között az a különbség, hogy amíg az 50.000-es fizetés 94.400 forintos bruttó jövedelemnek, addig a 75.000 forintos teljesítés 158.400 forintos jövedelemnek felel meg. A későbbi nyugdíjszámításkor ez pedig magasabb havi juttatást jelenthet.

Magyarán szólva a havi 25.000 forintos többletbefizetéssel a KATA szerint adózók a saját, jövőbeli havonkénti nyugdíjösszegüket emelik.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az esetleges KATA-emelésnél megmaradna-e az alacsonyabb, illetve az emelt összeg. A fenti számítások alapján azonban – ha marad – akkor az hozzávetőleg 100.000 forintot tenne ki.