Extraprofit adó 2022: kiket érint az ágazati különadó?

A rezsicsökkentés fenntartása, valamint egy honvédelmi alap létrehozása érdekében a Kormány 197/2022. (VI. 4.) számú rendeletével extraprofit adó kivetését rendelte el. Az intézkedés 8 szektort érint, amitől az idei évben 815 milliárd forint plusz bevételre számítanak a törvényalkotók. Nézzük, kik tartoznak az ágazati különadók hatálya alá, és meddig lesz érvényben a rendelet!

Gulyás Gergely miniszter a szomszédban zajló háborús eseményekkel összefüggően egy Kormányinfó keretében jelentette be, hogy a magyar gazdaság komoly kihívások előtt áll, ezért a Kormány lépéskényszerbe került. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés megőrzése, továbbá egy honvédelmi alap létrehozása és fenntartása érdekében extraprofit adók kerülnek kivetésre. Az ágazati különadó 8 nagyobb szektort érint, és egyelőre idén, illetve 2023-ban kerülnek beszedésre.

A rendelet túlnyomó többsége 2022. július 1-től lép életbe, a bányajáradékkal kapcsolatos módosítások azonban egy hónapos csúszással, augusztus 1-jével kerülnek bevezetésre. Az államháztartás egyensúlyát megőrző különadók többek között érintik a cégautók adójának emelését is.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Extraprofit adó: melyik szektorok tartoznak alá?

A Kormány 8 területre vetett ki ágazati különadót, ám ebből a reklámszektor csupán a 2023-as évben érintett, idén a rendelet hatálya alá tartozóknak nem kell plusz adóval számolniuk. Nézzük a tételes listát!

1; Bankok
A különadó alapja a bankok nettó kamatbevétele, valamint a díj- és jutalékbevételek összege után kerül kiszámításra. Az extraprofit adó mértéke 2022-ben 10, míg 2023-ban 8 százalék lesz. Emellett a tranzakciós illeték felső határa az eddigi 6 ezer forintról 10 ezer forintra nő, amit a Kormány az értékpapírokat érintő tranzakciókra is kiterjeszt.

2; Biztosítók
Az adó mértéke a bankokhoz hasonlóan kerül kiszámításra, a rendelet nem is tesz különbséget a két ágazat között.

3; Energetikai szektor
Itt kifejezetten a kőolajtermék-előállító vállalatok különadójáról van szó, ami idehaza lényegében kizárólag a Molt érinti. Az extraprofit adó mértéke 25 százalék, megfizetni pedig 2022 második felétől havi rendszerességgel kell.

4; Kiskereskedelem
A kiskereskedelmi szektorra kirótt különadó sávos, mértéke pedig eltérő 2022-ben és 2023-ban. A rendelet három sávot húz meg, ami jövőre a következőképpen alakul:

  • 500 millió forintot meghaladó bevétel (0,15 százalék)
  • 30 milliárd forintot meghaladó bevétel (1 százalék)
  • 100 milliárd forintot meghaladó bevétel (4,1 százalék).

5; Légitársaságok
A rendelet úti cél szerint két tarifát különböztet meg, eszerint a légitársaságoknak utasonként 3900 forint, illetve 9750 forint különadót szükséges befizetniük a költségvetésbe.

6; Telekommunikációs szektor
A távközlési pótadó mértékét szintén sávosan határozták meg, eszerint

  • az 1 és 50 milliárd közötti rész után 1 százalék,
  • az 50 és 100 milliárd közötti rész után 3 százalék,
  • a 100 milliárd feletti rész után 7 százalék különadó fizetendő.

7; Gyógyszerkereskedelem
A 10 ezer forintot meg nem haladó úgynevezett termelői áras gyógyszerek esetén 20, míg a 10 ezer forintot meghaladó gyógyszerek esetén 28 százalékos ágazati különadóról döntött a Kormány.

8; Reklámszektor
A rendelet a reklámadó kapcsán csak jövőre lép életbe, ennek értelmében 7,5 százalékos pótadó kivetéséről döntöttek a törvényhozók. Ezzel gyakorlatilag egy 2019-ben felfüggesztett (egészen pontosan 0 százalékra módosított) adónemet élesztett újra a Kormány.