Adóbevallás

Származhat bármi előny a gyors adóbevallásból?

Nem vagyunk egyformák: sokan azonnal letudják a bevallási kötelezettségeiket, de szép számmal akadnak olyanok is, akik az adóbevallást az utolsó pillanatokra tartogatják. Kétségtelen, hogy a korai bevallók gyorsabban juthatnak hozzá az esetleges adó-visszatérítéshez, de az előnyök sora nem áll meg ennyiben. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy miért érdemes gyorsan elintézni az adóbevallás körüli teendőket.

Egy régi közmondás úgy tartja, hogy az életben csupán két dolog biztos: a halál és az adók. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, ám az egészen biztos, hogy az adózók két táborra szakadnak. Vannak, aki szeretik idejekorán letudni az állam kirótta kötelezettséget, és akadnak, akik valamilyen okból a végletekig húzzák-halasztják a bevallással kapcsolatos teendőket.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Miért éri meg a gyors adóbevallás?

1; Az adószakértők kevésbé terheltek

Egy cég életében bármikor előfordulhat, hogy az átláthatatlannak tűnő jogszabályok miatt külső segítségre, adószakértőre van szükség. Ezzel nincs is gond, számos vállalkozás vesz igénybe ilyen jellegű szolgáltatást. A probléma inkább azzal van, hogy az adóbevallási határidő közeledtével az adószakértők egyre keresettebbek lesznek, így nem biztos, hogy új ügyfeleket tudnak vállalni.

2; Több idő jut a hibák javítására

Nem kell fatális tévedésre gondolni, elég egy apró elütés ahhoz, hogy a bevallásba hiba csússzon. Ugyanakkor az idejekorán elkezdett munka lehetőséget ad a korrekcióra, így kisebb eséllyel csúszunk ki a határidőből. A kapkodás és a pénzügyi adminisztráció amúgy sem túl nyerő páros, már pusztán emiatt érdemes letudni a bevallás körüli teendőket.

3; Kevesebb stressz

Fentebb már említésre került, hogy az adóval kapcsolatos rendelkezések sokak számára ködösek, egyenesen stresszesek lehetnek. Közeleg a határidő, nem sikerül elérni a könyvelőt, az adószakértő naptára tele, és egy sor olyan idegölő momentum, ami egy cégvezető legrosszabb álmában se bukkanjon fel. A gyors adóbevallás megspórolhatja a fejfájást, csökkentheti a stresszt.

Összességében tehát elmondható, hogy akik korán lépnek az adminisztráció, illetve a bevallás kapcsán, azok helyzeti előnyben vannak a késlekedőkkel szemben. A munka és pénzügyek vonatkozásában egyébként általánosan kijelenthető, hogy nem érdemes a végletekig feszíteni a határidőket.

Mi a helyzet az adó-visszatérítéssel?

Egy felmérés szerint a korai bevallók között szép számmal találhatók olyanok, akik kifejezetten az adó-visszatérítéshez szeretnének minél előbb hozzájutni. Erre jó esélyük is van, hiszen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) érkezési sorrendben foglalkozik a benyújtott bevallásokkal, magyarán: aki korábban lép, korábban is juthat hozzá az esetleges visszatérítendő összeghez.

Nagyobb adó-visszatérítést kap, aki hamar elkészíti, elkészítteti az adóbevallást? Törvény szerint nem illeti meg magasabb összeg a korai bevallókat, bár logikus lenne, hogy a hivatal jutalmazza azokat, akik gyorsan és hiba nélkül eleget tesznek a kötelezettségeiknek. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy a gyorsaknak bőven van idejük javítani az esetleges hibákat és érvényesíteni minden kedvezményt, akkor mégis csak van valami alapja annak, hogy a korai bevallók magasabb visszatérítést kaphatnak.

Habár az adóbevallás korai elkészítése számos előnnyel kecsegtet, ez nem jelenti azt, hogy mellőzhető lenne az alaposság, a pontosság vagy a szakszerűség. A rohanás olyan hibákhoz vezethet, amelyek némi körültekintéssel és koncentrációval elkerülhetők.