Hibák bérszámfejtés

Melyek a legelemibb hibák a bérszámfejtés során?

A bérszámfejtés szolgáltatás tudvalevőleg olyan szakterület, amely maximális precizitást, felkészültséget és összpontosítást kíván. A hiba és a munka két olyan fogalom, amelyek jó, ha messziről elkerülik egymást. Különösen érvényes ez a bérügyekre és a számfejtésre, ugyanis a tévedés kárát a munkavállalók fizetése láthatja, ami rendkívül érzékeny terület. De mik a legsarkalatosabb pontok, amik hibára adhatnak okot a bérszámfejtés során?

Mielőtt nekiállnánk a téma szétszálazásának, érdemes néhány mondatban megemlíteni, hogy milyen hosszú a teendők listája, amit a bérszámfejtő szakembernek végig kell futtatnia a napi munkája során. Ebben a megvilágításban ugyanis azonnal kitűnik, hogy mennyire összetett és emberpróbáló tevékenységről beszélünk, és mennyi ponton adott a lehetőség a tévedésre.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

A bérszámfejtő feladatai a napi munka során

Aki nem látta még teljes egészében a számfejtés folyamatát hajlamos úgy gondolkodni, hogy a bérezési munka csupán a fizetések havi rendszeres utalásából áll. A helyzet az, hogy ez a momentum pusztán a végső fázis, aminek számos előzménye van. A bérszámfejtés ugyanis kiterjed a

  • munkabérek, megbízási díjak, tagi és egyéb jövedelmek számfejtésére,
  • jogszabályban meghatározott levonások és letiltások ügyintézésére,
  • béren kívüli juttatások (Cafeteria, egészségpénztár, utazási támogatás, stb.) számfejtésére,
  • betegállományban lévő munkatársak táppénzes kalkulációjára,
  • szabadságok adminisztrálására, számfejtésére,
  • ki- és belépő munkatársak körüli teendők ellátására,
  • munkaügyi kimutatások és nyilvántartások elkészítésére.

És ez még csupán a jéghegy csúcsa, ugyanis a bérszámfejtő szakemberek sok esetben vállalják a baleseti táppénz, a CSED és GYED ügyintézését, de akár az adóazonosító jel vagy a TAJ szám igénylése körüli teendők ellátását is.

Jól látható tehát, hogy a bérügyintéző feladata nem csupán abból áll, hogy hó végén néhány banki utalást elindít. Ezen a ponton pedig kanyarodjunk vissza az eredeti témához, azaz a legelemibb hibákhoz, amik a bérszámfejtés során elkövethetők.

Hibák a bérszámfejtés során

A legelemibb tévedések kétségtelenül abból adódnak, ha a számfejtést nem szakember végzi, hanem például egy arra felkért munkatárs, aki negyed- vagy félállásban látja el a tevékenységet. De mégis milyen hibák fordulhatnak elő a felkészültség hiányában?

A pénzügyi terület rendkívül komolyan szabályozott, így a naprakész törvényi előírásoknak való megfelelés elengedhetetlen. Az ismeretek hiányában szintén ingoványos talaj lehet az adóhatóság felé történő kötelezettségek, jelentések, kimutatások, bevallások megküldésének késedelme, hiánya.

A szabadságok, távollétek, táppénzen töltött idő helytelen elszámolása szintén sarkalatos pont, ahogy a különböző személyi kedvezmények, juttatások számfejtésének elmaradása is hiányt szenvedhet.

A számfejtés alapjául szolgáló jogszabályi környezet évről évre változik. Csak egy kiragadott példa: 2022-től a 25 év alatti fiatalok adómentességet élveznek, ennek figyelmen kívül hagyása komoly problémákat okozhat. Ha már fiatalok: a gyermekek után járó kedvezmények számítása is rendkívüli körültekintést igénylő feladat.

Talán elhamarkodott mondat lenne az a kijelentés, hogy a bérszámfejtés és a hiba kéz a kézben járnak, de tény, hogy a tevékenység nem kis felkészültséget kíván. Cégvezetőként érdemes lehet elgondolkodni a bérszámfejtés kiszervezésén, ami segíthet kiküszöbölni a tévedéseket.