Ki nem vett szabadság

Ki nem vett szabadság kifizetése – tények és tévhitek

Szinte borítékolható, hogy minden munkavállaló találkozott már azzal a helyzettel, amikor a felgyűlt tennivalók miatt egyszerűen nincs idő szabadságra menni. De kérhetjük ilyenkor a főnöktől a ki nem vett szabadság kifizetését? Mit mond a jogszabály?

Teljesen életszerű helyzet, hogy egy nagyobb projekt vagy egy hosszabb munkafázis miatt csúszik a szabadnap kivétele. Ebben az esetben nem csupán a túlóra gyűlik, de a pihenésre szánt idő is későbbre tolódik. Mit tehet ilyenkor a munkavállaló, és mit tehet a munkaadó? Adott a lehetőség a bent maradt szabadság pénzbeli megváltására?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Ki nem vett szabadság kifizetése?

A szabadságok kiadásának rendjét a munka törvénykönyve szabályozza. E szerint a munkavállalót megillető szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. (Néhány speciális esetben átvihető a következő évre is, de alapszabályként az éves szabadságot tárgyévben szükséges kiadni.) Fontos, hogy a jogszabály nem teszi lehetővé a ki nem vett szabadság kifizetését, tehát a bent maradt szabadnap anyagi megváltására nincs lehetőségünk.

A szabadság kiadásának és kivételének szabályait, a munkavállaló kötelezettségeit és lehetőségeit ebben a cikkben jártuk alaposan körül.

Ám mivel valamirevaló szabály nem létezhet kivétel nélkül, egyetlen sarkalatos pontot ebben az esetben is találhatunk. Ha a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló részére nem kerül kiadásra a szabadság arányos része, akkor a bent maradó részt meg kell váltani. Ezt azt jelenti, hogy a munkaviszony megszűnése esetén az időarányosan járó szabadság ki nem vett napjait a munkáltatónak ki kell fizetnie.

A munka törvénykönyve egyébiránt arra törekszik, hogy a munkavállalónak lehetősége legyen a pihenésre és a rekreációra, így eszmeiségével is ellentétes a bent maradó szabadnapok pénzbeli megváltása. Ettől eltérni csupán a fent említett esetben van lehetőség.