Kilépő interjú

Mi az a kilépő interjú vagy exit interjú?

Amikor egy alkalmazott úgy határoz, hogy felmond a munkahelyén, a cégvezetés számára fontos lehet megérteni a távozás mögött meghúzódó okokat. A kilépő interjú segíthet feltérképezni a munkahelyi morált, gátat szabhat a fluktuációnak, és támogatást nyújthat a vállalkozásnak abban, hogy a munkaerőt maradásra ösztönözze.

A HR szakemberek szerint az egyik legfontosabb munkahelyi beszélgetés nem más, mint a kilépő interjú (exit interjú). Hogy miért? Mert kétségkívül ez az egyik legőszintébb eszmecsere, amit a cégvezető a beosztottjával folytathat. A munkavállaló ugyanis már letette a voksát a felmondás mellett, így mindenféle kötöttség és félelem nélkül mondhatja el azt, hogy mit gondol a munkahelyen uralkodó légkörről, a cégvezetésről, vagy a fizetésről és juttatásokról.

Miért fontos, hogy miként gondolkodik egy céget elhagyó alkalmazott? Azért, mert az egész kollektíva véleményét képes őszintén összefoglalni egy személyben, és ahogy említettük, következmények nélkül. Cégvezetőként persze könnyű lenne legyinteni mondván, 10 másik önéletrajz fekszik még a fiókban. Ám ha a kilépés általános elégedetlenség vagy toxikus légkör következménye, akkor olyan felmondási hullámot indíthat el a munkavállalók között, aminek jobb elejét venni.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Mire jó tehát a kilépő interjú vagy exit interjú?

Ha cégvezetőként szeretnénk megtartani a legjobb és legképzettebb munkaerőt, akkor kulcsfontosságú tisztában lenni azokkal a momentumokkal, amik a felmondáshoz vezethetnek. A megfelelően levezetett kilépő interjú pótolhatatlan lehetőséget kínál a belső cégügyek körüli informálódásra.

Alapvetően az exit interjút úgy képzelhetjük el, mint egy fordított felvételi elbeszélgetést. Csupán annyi a különbség, hogy ezúttal a vezetőség nem arra kíváncsi, hogy a munkavállaló miért szeretne a vállalkozásnál dolgozni, sokkal inkább arra, hogy miért nem. Igen, furcsán hangzik, de kétségtelenül nagyon hatásos a vállalkozás jövőjének szempontjából.

Hogyan érdemes lebonyolítani a kilépő interjút?
Formáját tekintve ezt a fajta felmérést a cégek kétféleképpen szokták levezényelni. Írásban vagy szóban. Az írásban történő interjú lehet nevesített vagy anonim. Kétségtelen, hogy az anonim interjúk nagyobb szabadságot adnak a kilépőnek, ám komoly táptalaja lehet az igazságtalan vádaskodásnak is, így ezzel csak óvatosan.

A kilépő interjú lebonyolításának legkedvezőbb időpontja az utolsó munkanap vagy az azt követő néhány nap. Ekkor ugyanis még frissek a benyomások (esetleges sérelmek) és a távozó munkavállaló még nem távolodott el annyira a vállalkozástól, hogy a pontos részleteket ne tudná felidézni. Tapasztalatok szerint egy hét elegendő ahhoz, hogy a visszajelzések már túl általánosak vagy kevésbé közvetlenek legyenek.

A felvetülő kérdéseket mindig érdemes előre megosztani a kilépő munkavállalóval. Ez nem csupán a feszültségmentes légkört szolgálja, de lehetőséget ad az átgondolt, kidolgozott válaszok megfogalmazására is. Fontos továbbá, hogy a cégvezetés vagy a HR ne vezesse az interjúalanyt! A kilépő interjún nem annak kell elhangzania, amit a munkaadó hallani szeretne, hanem a húsbavágó tényeknek.

A megfelelően lebonyolított exit interjún óhatatlanul felvetülhetnek olyan munkavállalói problémák, amelyek kényelmetlenek lehetnek a cégre nézve. Ám amennyiben a vállalkozás elkötelezett a működésének javítása terén, akkor nem csupán meghallgatja a felmerülő nehézségeket, de meg is lépi a szükséges változtatásokat.