Kriptovaluta munkabér

Fizetheti a munkaadó kriptovalutában a munkabért?

A kriptovaluta népszerűségének növekedésével mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról egyre többször fogalmazódik meg a kérdés: teljesíthető-e a bérkifizetés a decentralizált digitális pénzzel? A kriptovaluta rendszeréhez történő csatlakozás vonzhatja a fiatal tehetségeket, de rendkívül kényelmes lehet azoknak az alkalmazottaknak is, akik rendszeresen utalják át más országokba a keresetük egy részét (például a családjuknak).

A különböző kriptovaluták szédületes tempójú felemelkedése adja a kérdést: törvényes a munkabér kifizetését bármilyen digitális fizetőeszközben teljesíteni? Vajon a szabályozás utolérte már a technológiát, vagy még a kanyarban sem jár?

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluta (vagy kriptovaluták, merthogy többféle is van) olyan digitális fizetőeszköz, pénznem, amely csupán a virtuális térben létezik, fizikai megjelenése nincsen. Előállítását és forgalmazását egyetlen központi hatóság sem ellenőrzi (decentralizált), nem függ az államhatalomtól és a kormányok által hozott pénzügyi tranzakciós szabályozásoktól.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

A tranzakciók biztonságban tartása érdekében titkosítást, azaz kriptográfiát alkalmaznak. (Innen már nem nehéz kitalálni, hogy mi is adta a nevét az effajta alternatív fizetőeszközöknek.) Mivel a hatóságok nem látnak rá a tranzakciókra, így a befektetők és adókerülők rendkívüli érdeklődést mutatnak a kriptovaluták iránt.

Mennyire komoly mindez? A jelenlegi legnépszerűbb kriptovaluta a Bitcoin. A cikk írásakor 1 Bitcoin közel 11 millió forintot ér. Tehát azt lehet mondani, hogy a kriptovaluták piaca rendkívül komoly, ám a törvényi szabályozások fényévekkel vannak lemaradva a kereskedelemhez képest. Az Investopedia online pénzügyi szaklap szerint a kriptovaluták legnagyobb előnyei a következők:

  • az átutalások gyorsan és olcsón teljesülnek,
  • a felhasználók és nem a bankok irányítanak,
  • a tranzakciók névtelenek,
  • a tranzakciókhoz nincs szükség harmadik fél engedélyére,
  • fizikailag nem tulajdoníthatók el.

Az alacsony utalási költségekkel a munkaadók és a munkavállalók is jól járnának, így nem is csoda, hogy a kriptovalutában történő bérkifizetés iránt mindkét fél részéről megnőtt az igény. A kriptovalutában fizetett munkabér különösen a fiatalabb generációk számára vonzó. A Nasdaq kutatásai szerint a 2000 után születettek mintegy fele üdvözölné, ha a fizetését – vagy legalább annak egy részét – Bitcoinban vagy más kriptopénzben kapná.

Mit mondanak a jogszabályok?

Annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a munkaadó teljesítheti-e a munkabér kifizetését kriptovalutában a munka törvénykönyvét kell fellapoznunk. A munka törvénykönyve 154. § (1) bekezdése úgy fogalmaz, hogy a munkabért – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni.

Ez azt jelenti, hogy bármennyire is adottak a feltételek hozzá, bármennyire is támogatná a munkáltató és a munkavállaló, a törvényi szabályozás értelmében egyelőre nincs lehetőség a munkabért kriptovalutában kifizetni.

Ha a kriptopénzek még sokáig velünk maradnak, elképzelhető, hogy a szabályozás a jövőben változni fog. Mi várhat ránk? Valószínűleg eleinte béren kívüli juttatásként találkozhatunk a Bitcoinnal és társaikkal, később pedig a részleges, egy idő után pedig a teljes fizetésünket digitális kriptovalutában kaphatjuk. Már ha az alternatív fizetőeszköz kiállja az idők és a törvényi szabályozók próbáját és velünk marad.