Bérszámfejtés kiszervezése árak

Mennyibe kerül a bérszámfejtés kiszervezése?

Egy vállalkozás működése során kétségkívül az egyik legjelentősebb feladat a bérszámfejtés. A pontos és időben érkező munkabér nem csupán a cég alkalmazottainak elégedettségét növeli, de gátat szab a fluktuációnak és eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek is. A bérügyintéző munkája tehát rendkívül felelősségteljes, így országszerte egyre több cégvezetőben merül fel a bérszámfejtés kiszervezése.

Legyen szó néhány beosztottat foglalkoztató kisvállalkozásról, közepes- vagy nagyvállalatról, a létszám és a feladatok növekedésével a bérszámfejtés egyre bonyolultabbá válik. A táblázatkezelő programok pár alkalmazottig, és egyszerű számfejtésig talán segítséget nyújthatnak a bérkalkuláció során, de később olyan kavarodásokat okozhatnak, hogy bérszámfejtő legyen a talpán, aki kibogozza.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Ha cégvezetőként mindez túl ismerősen hangzik, és ebben a pillanatban is a megoldáson gondolkodik, akkor bizonyára már megfogalmazódott a kérdés: mennyibe kerül a bérszámfejtés kiszervezése? A rövid válasz az, hogy meglepően megfizethető, ám a teher, ami lekerül a vállalkozó válláról, megfizethetetlen. De nézzük kicsit konkrétabban, hogy miről is van szó!

Mennyibe kerül a bérszámfejtés kiszervezése?

Jóllehet a külsős bérszámfejtő szakemberek sokféle módon kalkulálják a díjaikat, de az általános megközelítés többnyire megegyezik. Mit jelent mindez? Az esetek túlnyomó többségében a díjazás kizárólag a bérszámfejtést fedi le, amely további szolgáltatással vagy szolgáltatásokkal egészíthető ki. Ilyen lehet a TB ügyintézés, a munkavállalók számára történő személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás elkészítése, TAJ szám igénylése, és még egy sor munkaügyi feladat ellátása. Egyes bérszámfejtő irodák könyvelési szolgáltatásokat is ellátnak.

A bérszámfejtés és a könyvelés közötti különbséget ebben a cikkünkben jártuk körül, a két terület között ugyanis markáns a különbség.

A bérszámfejtés kiszervezésének ára tehát merőben függ a szolgáltatások mértékétől, de díjképző tétel lehet a munkavállalók száma is. Általánosságban elmondható, hogy az alap bérszámfejtési díjtétel munkaviszonyos, társas vállalkozók, megbízási díjas munkavállalók esetén hozzávetőleg 2500–3000 forint körül alakul havonta és személyenként. Az egyszerűsített foglalkoztatott alkalmi munka vonatkozásában ez az összeg körülbelül 1000–1500 forint környékén állhat meg.

De érdemes aláhúzni, hogy ezek pusztán keretszámok. A végleges összeg minden esetben egyedi megállapodás eredménye a bérszámfejtő szakember és a megbízó cég- vagy HR vezető között. Mint fentebb említésre is került, a szolgáltatások köre bővülhet, kiegészülhet, módosulhat.

Egy összegben vagy alkalmazottak után?

Arról már beszéltünk, hogy minden bérügyintéző árképzése más és más, azonban itt érdemes megemlíteni, hogy a strukturális alapok is differenciálódhatnak. Ez azt jelenti, hogy az árképzés összeállhat

  • alkalmazottanként havonta, illetve
  • fixálva.

Az első nem szorul különösebb magyarázatra: ahány alkalmazott, annyiszor kerül felszorzásra a szolgáltatás ára. A második esetében pedig nem másról van szó, mint egy előre egyeztetett és rögzített havidíjról, ami független a bérszámfejtett alkalmazottak számától. Tény, hogy az első eset tisztább és átláthatóbb környezetet teremt, így a külsős bérszámfejtők inkább azt a megoldást preferálják. Ennek ellenére nagyobb cégek, nagyvállalatok számfejtése esetén nem ritkán előfordulhat a második megoldás is.