Mesterséges intelligencia

Elveheti valaha a mesterséges intelligencia a bérszámfejtő munkáját?

A Covid-19 koronavírus-járvány okozta elszigetelődés, illetve a technológia rohamos fejlődése rámutatott, hogy számos munkafolyamatba hatékonyan bekapcsolható a gépi számítás, ami végeredményben kevesebb emberi beavatkozást igényel. Vajon egyszer eljutunk oda, hogy a bérszámfejtés teljes egészét a mesterséges intelligencia végzi el?

A világot uraló pandémia alapjaiban szabta át a hétköznapok és a munka világát. Megszámlálhatatlan munkahelyen rendeltek el home office munkavégzést, a laptopok és okoseszközök iránti kereslet az elmúlt években az egekbe nőtt. A ma ismert munkavégzés a következő években vélhetően forradalmi változásokon megy majd keresztül, amiben a számítógép kétségtelenül jelentős szerepet játszik majd.

De mi történik az olyan szakterületekkel, amelyek vonatkozásában egyelőre elképzelhetetlen a humán tényező kikerülése? Honnan lenne fogalma a mesterséges intelligenciának arról, hogy hány gyermek után jár a családi adókedvezmény, mikor voltunk betegállományban, hányszor jártunk külföldi kiküldetésen, és még egy sor olyan dologról, amire a bérszámfejtőnek pontos rálátása van. Illetve még egy nagyon fontos kérdés: hogy lenne képes követni a gép a jogszabályi kereteket és annak változásait?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Számos olyan zavarba ejtő kérdés merül fel, amire egyelőre nem tudunk kielégítő feleletet adni. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: jelenleg távol állunk még attól, hogy a gépi tanulás nyújtotta lehetőségek teljes mértékben kiváltsák az emberi munkát a bérügyekben.

Mi az a gépi tanulás, és hogyan segítheti a bérszámfejtést?

Gépi tanulásnak nevezzük, amikor egy szoftver algoritmusokat használ az előre jelezhető folyamatok előállításához. Ez elsőre kicsit bonyolultnak hangzik, érthető nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy az algoritmus képes önállóan mintákat felismerni, megtanulni, majd helyes döntéseket hozni. Nézzünk egy nagyon egyszerű hétköznapi példát.

A cég egyik munkavállalója minden év július 10-e és 24-e között Hajdúszoboszlón nyaral, így erre az időszakra minden évben szabadságot vesz ki. A mesterséges intelligencia képes ezt a mintázatot megfigyelni, megtanulni, és a szabadságokkal kalkulálni. A gond jelenleg az emberi tényező és az előre nem várt történések. Miről van szó? Tegyük fel, hogy a munkavállaló házastársa eltöri a lábát, így a tervezett nyaralást vissza kell mondani. A munkavállaló ezért július 10-e és 24-e között nem megy szabadságra, hanem felveszi a munkát.

Ebből a végletekig leegyszerűsített példából is jól kitűnik, hogy a mesterséges intelligencia egy az egyben egyelőre nem lenne képes kiváltani a bérszámfejtő munkáját. De ez nem jelenti azt, hogy ne is támogathatna egyes munkafolyamatokat.

A bérszámfejtő és a mesterséges intelligencia együttműködése

Valószínűleg nem a távoli jövő és nem is fikció csupán az ember és a mesterséges intelligencia együttműködése. A gép felajánlhat helyesnek vélt megoldásokat, elvégezhet bonyolult számításokat, kezelhet összetett nyilvántartásokat, magyarán: hatékonyan dolgozhat a bérügyes szakember keze alá.

A mesterséges intelligenciára tehát nem mint ellenségre, hanem mint lehetőségre érdemes tekinteni a számításokat és precizitást igénylő szakterületeken. Ebből adódóan a gép minden valószínűség szerint nem elvenni vagy kiváltani, hanem támogatni fogja a bérszámfejtő munkáját és a bérszámfejtést. Hogy milyen mértékben? Arra a következő néhány évben kétségtelenül megkapjuk a válaszokat.