Gyed extra

Mi az a gyed extra?

A gyed (gyermekgondozási díj) a gyessel (gyermekápolási díj) ellentétben nem alanyi jogon járó juttatás. Összege az igényjogosult korábbi fizetésének mértékétől függ. Számítása úgy történik, hogy a figyelembe vehető jövedelem 70%-át, de legfeljebb havi bontásban a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-át számolják.

Gyedre jogosult lehet mindkét szülő, illetve a gyermeket közös háztartásban nevelő eltartó – örökbefogadó szülők, gyám, mostoha szülő. A gyermekgondozási díjat a gyermek kétéves koráig lehet igényelni, ikertestvérek esetén a folyósítás egy évvel meghosszabbodik.

De hol az extra?

A bevezetett intézkedések szerint a gyeden lévő szülő jövedelemszerzési korlátai megszűnnek, amikor a gyermek betölti a hat hónapos kort. Ez azt jelenti, hogy a támogatási díjak folyósítása mellett a szülő munkába állhat, keresettel rendelkezhet.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

A korábbiakkal ellentétben, ha kistestvér születik a családba, az idősebb gyermek után járó ellátásra továbbra is jogosult a szülő, az nem kizárólagosan egy gyermeket illet.

Bevezetésre került továbbá a diplomás gyed fogalma is, melyre az az édesanya jogosult, aki a felsőfokú tanulmányai alatt, illetve az azt követő egy évben hozta világra gyermekét.

Hol lehet igényelni?

A gyermekgondozási díjat a munkáltatónál, egyéni vállalkozó, őstermelő esetén pedig a területileg illetékes kormányhivatalnál, Budapest és Pest megye vonatkozásában pedig a Fővárosi Kormányhivatal XIII. Kerületi Hivatalánál lehet igényelni.