Nyugdíjkötvény

Mi az a nyugdíjkötvény?

Az állam olyan nyugdíj előtakarékossági kötvény bevezetését tervezi, amit kedvezőbb hozamokkal tudnak majd a nyugállományban lévők visszaváltani, illetve a járulékait kihasználni. Mennyiben érinti mindez a mai munkavállalókat?

A jelenlegi nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak, illetve az egyéb hosszú távú öngondoskodásra irányuló megtakarítások mellett az államadósság kezelésének részévé kellene válnia az efféle típusú előtakarékosságnak – fejtette ki Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tervek szerint a kötvénytulajdonos a nyugállomány megkezdésekor maga dönthetne róla, hogy az évek alatt felgyülemlett összeget járadékra vagy egyösszegű kifizetésre váltja be.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Akkor most nyugdíjkötvény vagy nyugdíj?

A bevezetésre tervezett előtakarékossági forma nem azt jelenti, hogy választani kellene a két opció között. A nyugdíjkötvény gyakorlatilag egy befektetési forma, mely az idős éveinkben fog jövedelmezni. Ilyen formán a bruttó bérünkből adózott nyugdíjjárulékot nem is érinti.

Hozzávetőleg úgy tekinthetünk rá, mint egy államkötvényre, melyet meghatározott időt követően lejár, és hozzájutunk a pénzünkhöz. Vélhetően a tervezett nyugdíjkötvény egészséges versenyt fog teremteni a magánnyugdíjpénztárakkal is.