Minimálbér 2019

Minimálbér 2019: Akár kétszámjegyű emelés is jöhet

Elérheti, sőt át is lépheti a tíz százalékot a garantált bérminimum és a minimálbér 2019. évi emelése. A kormány és a szakszervezetek között teljes az egyetértés a tekintetben, hogy folytatni kell a hazai bérfelzárkóztatást. Noha a pontos számok egyelőre nem láttak napvilágot, a Munkástanácsok ragaszkodnak a legalább kétszámjegyű emeléshez. Ez lehet az engedmény a kormány részéről a Cafeteria-rendszer átalakítása miatt.

A kormány belátja: ahhoz, hogy a régiós bérszintekkel tartani tudjuk a lépést, elengedhetetlen az újabb 10 százalékos vagy afeletti béremelés a minimálbér és a garantált bérminimum kapcsán. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elkövetkezendő hetekben a munkaadói, illetve a munkavállalói oldalnak szükséges egyezségre jutniuk.

Úgy tűnik, hogy a szakszervezetek nem ragaszkodnak foggal-körömmel  a béren felüli juttatások megtartásához. Ám – ahogy Palkovics Imre megerősítette – a Cafeteria-rendszer átalakításával nem érheti nettó bevételcsökkenés a munkavállalókat.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Garantált bérminimum, minimálbér 2019

A Munkástanácsok javaslata szerint a minimálbér legalább 13, míg a garantált bérminimum legalább 15 százalékos emelése lenne indokolt a bérek versenyképességének szinten tartásához. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a mostani 138 ezer forintos minimálbér 13 százalékkal, míg a 180 500 forintos garantált bérminimum 15 százalékkal emelkedne az előzetes kalkuláció szerint.

A tervek szerint tehát  a 2019. évi minimálbér hozzávetőleg 156 000 forintra, míg a garantált bérminimum megközelítőleg 207 500 forintra emelkedne. Ezek természetesen becsült számítások, hiszen a megállapodás még nem történt meg.

Annyi azonban bizonyos, hogy a széles méreteket öltő munkaerőhiány következtében nagy a nyomás a foglalkoztatókon. A munkaadóknak ugyanis emelniük kell, ha meg szeretnék tartani az alkalmazottaikat.

Idén a minimálbér összege bérszámfejtést követően nettó 91 770 forint, míg a garantál bérminimumé nettó 123 643 forint. Ez emelkedhet majd a fenti összegekkel 2019-ben.

Nem árt aláhúzni, hogy a fenti számok tájékoztató jellegűek, és arra az esetre vonatkoznak, ha minden a Munkástanács elképzelései szerint haladna. Mindenesetre ha bejönnek a számítások, akkor a garantált bérminimum átlépheti a 200 ezer forintos bruttó fizetést.

FRISSÍTÉS

2019. január 1-től 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum.
A munkaadói és a munkáltatói érdekképviseletek kétéves bérmegállapodást írtak alá, mely szerint 2019-ben és 2020-ban is 8-8, összesen 16-16 százalékkal fognak emelkedni a fenti tételek.

Ennek értelmében a minimálbér összege idén 149 ezer forintra, míg a garantált bérminimum összege 195 ezer forintra emelkedik.

Mindkét oldal sikerként könyvelte el, hogy a megállapodás nemcsak idénre, de 2020-ra is biztosítja a munkavállalói bérnövekedést.