Munkaerő-kölcsönzés

Miért éri meg a munkaerő-kölcsönzés a kisvállalkozásoknak?

Attól függetlenül, hogy egy vállalkozás élen jár a munkaszervezésben, mindig akadhatnak olyan időszakok, amikor munkaerőhiány áll elő. A megnövekedett keresletre egyes cégek túlórával, míg mások a munkaerő-kölcsönzés segítségével próbálnak válaszolni. Ez a fajta foglalkoztatás nem teljesen ismeretlen a multinacionális vállalatok előtt, de vajon megéri a kicsiknek is?

Mielőtt nyakig merülnénk a témában, néhány szó erejéig vezessük fel, hogy mi is az a munkaerő-kölcsönzés, és miért más, mint a hagyományos foglalkoztatás. A munkaerő-kölcsönzés idehaza merőben eltér a munkajog általánosan vett szabályrendszerétől. Ez a foglalkoztatási forma ugyanis háromszereplős: egyrészt áll a munkavállalóból, másrészt a kölcsönadó vállalkozásból, harmadrészt pedig a kölcsönvevő cégből.

A kikölcsönzött munkaerő a kölcsönbeadó céggel áll szerződéses kapcsolatban, amely ellátja a munkavállaló munkaügyi kötelezettségeit, így a bérszámfejtés, az adminisztrációs, a bevallás és befizetés körüli teendőket.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Miért éri meg a kisvállalkozásoknak a munkaerő-kölcsönzés?

Ezt a fajta foglalkoztatási formát kétségtelenül a szükség hívta életre, ettől függetlenül óriási segítség lehet a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásoknak. De a munkaerő-kölcsönzés intézményéből nem csupán a nagyvállalatok, hanem a kisebb cégek is jelentősen profitálhatnak. Lássuk, hogyan!

A kereslet és kínálat szakadékának áthidalása

Az ünnepek, iskolaszünetek, nyaralások és úgy általában a szezonális időszakok minden vállalkozás számára potenciális lehetőséget rejtenek. Ugyanakkor a megnövekedett ügyfél- vagy vásárlószám plusz személyzetet igényelhet. A munkaerő-kölcsönzés segítségével a vállalkozások hatékonyan kezelhetik a szezonálisan megnövekedett forgalmat, amivel jelentős terhet vehetnek le a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak válláról, emellett extraprofitra is szert tehetnek.

Idő- és költségmegtakarítás

Az új beosztottak felvétele rendkívül jelentős idő- és költségbefektetéssel jár, a munkaszervezés és az edukáció pedig értékes munkaerőt vonhat el a cég működésétől. A munkaerő-kölcsönzésnek megvan az az előnye, hogy kifejezetten a vállalkozás aktuális igényeit képes teljesíteni, ugyanis ebben a foglalkoztatási formában a munkaerő toborzása nem a kölcsönbevevő, hanem a kölcsönbeadó cég feladata.

A munkahelyi elégedettség növekedése

Vitán felül áll, hogy senkinek nincs ínyére ugyanazon bérezésért többet dolgozni. Ugyanakkor egy csúcsszezon idején könnyedén előállhat ez a helyzet, ami akár tömeges felmondáshoz is vezethet, de legjobb esetben is ronthat a termelékenységen. Egy szó mint száz, az elégedetlen alkalmazott egészen biztosan nem tesz jót a vállalkozás működésének.

Ilyen esetekben kitűnő megoldás lehet az ideiglenesen foglalkoztatott munkaerő alkalmazása, amely nem pusztán a cég működését segíti, de a meglévő alkalmazottakat is tehermentesíti. A munkaerő-kölcsönzés melletti döntés növelheti a beosztottak lojalitását és motivációját.

A vállalkozás profiljának bővítése

A kölcsönzött munkaerő színesítheti a cég palettáját, ezáltal megérthetővé és kipróbálhatóvá válhatnak a helyi piaci trendek, ami kockázat nélküli lehetőséget, ugródeszkát kínálhat a cég számára. A munkaerő-kölcsönzés ekképpen jelentős versenyelőnyt jelenthet a piaci konkurenciával szemben is, ami egy kiélezett iparági szegmens tekintetében a fennmaradás vagy a fejlődés záloga is lehet.