Munkaköri leírás

Hogyan készítsünk ütős munkaköri leírást az álláshirdetésbe?

Az álláshirdetésekben feltüntetett munkaköri leírás gyakran az első kontaktus a munkavállaló és a munkaadó között. Az a fajta kommunikációs vonal, amely lehetőséget ad a betöltendő állás bemutatására, az elvárások és a bérügyi juttatások felvázolására. Ugyanakkor egy ütős munkaköri leírás ennél sokkal vonzóbb és beszédesebb is lehet.

A munkaköri leírás minősége hatással van a jelentkezői minőségre is, a cég egyszerű, de lényegre törő bemutatása alapján ugyanis a jelentkezők képesek felmérni, hogy megfelelnek-e a betöltendő munkakörnek. Mik azok a minimumok, amiket érdemes szem előtt tartani a munkaköri leírás összeállításakor?

Hogyan néz ki egy ütős munkaköri leírás?

1; A munkakör pontos megnevezése
A munkakör megfelelő megnevezése az első szelekció, amely alapján a jelölt képes eldönteni, hogy időt szánjon-e a teljes leírás elolvasására vagy továbblépjen. A megnevezésnek pontosnak, de egyszerűnek kell lennie, valamint összhangban kell állnia az úgynevezett munkaköri kóddal (FEOR számok).

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

2; A vállalkozás bemutatása
Az álláskeresők naponta száz és száz hirdetést néznek végig, így ha ki szeretnénk tűnni a tömegből, fontos, hogy felkeltsük a jelentkezők figyelmét. Érdemes egy rövid bevezetőben kidomborítani a cég eredményeit, valamint hangsúlyossá tenni a vállalkozás arculatát.

3; A feladatok meghatározása
A betöltendő posztra jelentkező munkavállalók szeretnék tudni, hogy pontosan mi is lesz a teendőjük az új munkahelyen, ezért erősen javasolt összefoglalni a napi feladatokat és a főbb tevékenységeket. Érdemes rávilágítani, hogy miként illeszkedik a munkakör a szervezet teljes egészébe, mit segít elő, és miért fontos.

4; Az elvárások
Lényeges, hogy a jelöltek tisztában legyenek a követelmények minimumával, ugyanakkor a munkaköri leírás elvárásokkal való túlzsúfolása riasztó lehet. Érdemes egy tömör listát felvázolni az elvárásokról, illetve az előnyben részesített készségekről. Optimális esetben a jelentkezők azonnal képesek eldönteni, hogy megfelelnek-e a követelményeknek vagy sem.

5; A kedvezmények és juttatások fókuszba helyezése
Egy igazán vonzó munkahely számos pozitívummal is rendelkezik a bérezésen túl. Amennyiben a vállalkozásnál adott a lehetőség a rugalmas munkarendre, támogatja a képzést, olyan béren kívüli juttatást nyújt, mint a Cafeteria, mindenképp érdemes szerepeltetni a leírásban.

Miket kerüljünk messzire?

A hatékony munkaköri leírásban érdemes messze elkerülni a negatív nyelvezetet, a prekoncepciókat és a szakmai zsargont. Ezek nem csupán elriasztják a jelentkezőket, de a vállalkozást sem tűntetik fel túl jó színben. Az aspiránsok szeretnek legalább hozzávetőleg tisztában lenni a bérezés mértékével. A fizetés megegyezés szerint semmiféle kapaszkodót nem ad a munkadíjról, így ehelyett érdemes legalább egy keretösszeget megjelölni.

Szintén kerülendő a túlzóan sablonos, klisés megfogalmazás. Ahogyan fentebb is említésre került, a jelöltek akár száznál is több álláshirdetésen rágják át magukat nap mint nap, így ha ki szeretnénk tűnni a tömegből, törekedjünk a frappáns, lényegre törő és rövid megfogalmazásra.

Az igazán hatékony munkaköri leírás tehát nem csupán a követelmények puszta felsorolásából áll, de vonzóvá teszi a vállalkozást, egyben sokat elárul a cég arculatáról és személyiségéről is. Ugyanakkor világosan összefoglalja az elvárásokat, a kívánt készségeket, de mellőzi a negatív nyelvezetet, ami elriaszthatja a jelentkezőket.