Nagyszülői Gyed

Nagyszülői gyed: itt vannak a részletek

Nagyszülői gyed néven a családvédelmi akcióterv keretében 2020. január 1-jével bevezetésre kerül az új gyermekgondozási díj. Röviden: a támogatást azok a családok vehetik igénybe, ahol a szülők dolgozni szeretnének, és a nagyszülő teljesíti a gyedjogosultság feltételeit. Nézzük a részleteket.

A diplomás gyed, illetve a gyed extra után jövőre új támogatási rendszerrel élhetnek az újdonsült szülők. A nagyszülői gyed igénybevételéhez teljesülnie kell néhány feltételnek, az alábbiakban ezeket vesszük számba.

A nagyszülői gyed több unoka után is igényelhető

Nézzük először a legfontosabbat: a jövőre bevezetendő támogatási forma akár több gyermek után is igénybe vehető, tehát ha mondjuk valakinek két éven belül három unokája születik, az háromszoros gyedre is számíthat – mondta el Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Ám egy időben kizárólag az egyik nagyszülő – tehát vagy a nagypapa, vagy a nagymama – részesülhet gyermekgondozási díjban.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

A nagyszülőnek továbbá teljesítenie kell a gyedjogosultság feltételeit, azaz aktív dolgozónak kell lennie, nem lehet nyugdíjas. (A nyugdíj időszakába bele fog számítani a gyeden töltött idő.) A gyermeket nem lehet bölcsődébe adni, továbbá a nagyszülő legfeljebb az otthonában végezhet keresőtevékenységet. Fontos aláhúzni, hogy a gyed összege a nagyszülő, tehát nem a szülő keresetéből kerül számításra.

Jár a szabadság is

Novák Katalin felhívta a figyelmet, hogy a gyermekenkénti 5-5 nap szabadság hasonlóképpen megilleti a nagyszülői gyedet igénylőt is ugyanúgy, mint a szülők esetében. E tekintetben tehát az éves szabadság növekedése a nagymamát, nagypapát fogja gazdagítani.