Online bérszámfejtés

Online bérszámfejtés – a jövő elérkezett

Az online bérszámfejtés iránt különösen a koronavírus világjárvány idején ugrott meg a kereslet. Jóllehet nem új keletű vívmányról beszélünk, mégis a számítástechnika és az internet segítségével végzett számfejtési munkával kapcsolatban nem kevés félreértés él a köztudatban. Ebben a cikkben tisztázzuk az online bérszámfejtés fogalmát, lehetőségeit és jövőjét. Lássuk!

Szigorúan véve az online bérszámfejtés fogalma nem más, mint egy webalapú vagy internetes integrációra képes szoftver, amely segítségével a bérügyes szakember képes gyorsan és hatékonyan elvégezni a számfejtési teendőket. Az online bérszámfejtés nem telephelyhez kötött, ezért a vállalkozások gyakorta külsős szakembert kérnek fel a feladatra, ezt szokták egyébként kiszervezett bérszámfejtés néven emlegetni.

Kissé szabadabban értelmezve minden bérszámfejtés online, ami nem offline. Ez némileg zavaros lehet, de azonnal rendet rakunk. Online tevékenyégnek azt nevezzük, ami valamilyen formán kapcsolatba kerül a világhálóval. Például egy e-mail megírása, vagy egy Google dokumentum webes szerkesztése is online tevékenységnek bizonyul. Ez eddig világos, ugye?

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Maradjunk a Google-nél! Amennyiben a bérszámfejtést egy cég alkalmazottja a Google táblázatkezelő alkalmazásával végzi a világhálón, azt szegről-végről online bérszámfejtésként kell elfogadnunk. Korszerű? Nem. Biztonságos? A legkevésbé sem. Megfelel a jogi szabályozásoknak? Vélhetőleg nem. Ettől függetlenül mivel a tevékenység a weben történik, mindenképpen online-nak tekinthető.

Mi tehát az online bérszámfejtés?

Maradva a szigorú (vagy inkább klasszikus) értelmezésnél, az online bérszámfejtés nem más, mint egy kifejezetten erre a tevékenységre fejlesztett világhálóhoz kapcsolt alkalmazás, ahol a felvitt adatok a felhőben vagy a szoftver szolgáltatójának redundáns, biztonságos szerverein kerülnek eltárolásra. A szoftver csatolt szolgáltatásokkal is rendelkezhet, így képes lehet a szabadság és a betegállomány nyilvántartására, a beléptető rendszer integrálásával pedig a napi munkaidő nyomon követésére is.

Számos online bérszámfejtő program lehetővé teszi a vezetők és a beosztottak számára, hogy hozzáférjenek a számfejtési előzményekhez, így például a szabadságokhoz vagy a havi fizetési listákhoz.

Szükség van egyáltalán bérszámfejtőre?
Felmerülhet a kérdés, hogy ha adott az online bérszámfejtés, akkor miért van szükség bérügyes szakemberre? Először is a program kezelése is kimerítő ismereteket kíván. Másodsorban a bérügyintézők jórészt nem csupán a fizetések számfejtésével foglalkoznak, hanem intézik az új és távozó munkaerő be- és kijelentését, a GYED, CSED és GYÁP ellátásban részesülő munkatársak körüli teendőket, a TB-t és még egy sor munkaügyi teendőt, amelyre a szoftver önmagában nem képes.

Az online bérszámfejtés csupán részben automatizálja a folyamatot, a szakértelem mellőzése nagyfokú gondatlanság lenne. Kétségtelen azonban, hogy az online bérszámfejtés mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak, mind pedig a megbízott bérügyes vállalkozónak könnyedséget jelent.

Mi a jövő?
Ebben a bejegyzésben azt boncolgattuk, hogy a mesterséges intelligencia elveheti-e a bérszámfejtő munkáját a jövőben. Valószínűleg a humán kontroll mellett folyó számfejtési munkák még jó ideig velünk lesznek, ettől függetlenül a számítógép vélhetően egyre nagyobb terheket vesz majd le a cégvezetők és a szakemberek válláról, ami végső soron mindnyájunknak örömteli hír.