SZÉP-kártya 2022: Munkáltatói kötelezettségek és költségvonzatok

Mind munkaadói, mind munkavállalói oldalról az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás a Szép-kártya. A koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítését megcélozva a kormány az elmúlt években fellazította a Szép-kártya adózásának és felhasználhatóságának szabályait. De munkáltatóként jó lesz figyelni, ugyanis 2022. január elsejétől fontos változás lépett életbe a kártyára utalt bérkiegészítés kapcsán. Nézzük a részleteket!

Frissítés (2022. november 23.) Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlák

A Kormány döntése szerint eltörlésre kerül a SZÉP-kártya három különböző zsebe (alszámla), ami azt jelenti, hogy az azon lévő összeg megkötések nélkül elkölthető. Mit jelent ez? Habár a három alszámla (Szálláshely, Vendéglátás, Szabadidő) a koronavírus-járvány miatt eddig is átjárható volt, de a törvényhozók döntése alapján innentől ez főszabályként lép elő. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, de annyi biztos, hogy például a Szálláshely alszámlán lévő összeg a jövőben vendéglátásra és szabadidőre is elkölthető. Természetesen ha a zsebek minden megkötés nélkül átjárhatók, akkor felvetül a kérdés, hogy van-e értelme különbséget tenni köztük, nem lenne-e elegendő a három alszámla helyett egyetlen főszámla?

A Magyar Kormány a vírushelyzettel összefüggően úgy rendelkezett, hogy 2021. április 22-e és 2021. december 31-e között a munkavállalói Szép-kártyákra folyósított összeg után a vállalkozásokat nem terheli a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség. 2022. január 1-jével ez a mentesség megszűnt, így az esztendő első napjától adófizetési kötelezettség keletkezik az utalt összegek után.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Mindez leginkább a munkáltatót érinti, ám idéntől emelkedtek a béren kívüli juttatások keretszámai is, így a munkavállalói oldal is érdekelt a továbbiakban. De mielőtt belemennénk a pontos összegszerű elemzésbe, néhány mondat erejéig érdemes említést tenni a Szép-kártyák alszámláiról (zsebek), azok felhasználhatóságáról és idei változtatásairól. Hogyan változik idén a béren kívüli juttatás ezen formája, mire érdemes odafigyelni a bérszámfejtés során?

Szép-kártya 2022 – mik változnak az idén?

Minden Szép-kártyához 3 alszámla tartozik, amit a köznapi szóhasználatban csak zsebekként szokás említeni. Ezek a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő alszámlák. Az eddigi szabályozás szerint az első alszámlát kizárólag szállásfoglalásra, a másodikat melegétkezésre, a harmadikat pedig sport és rekreációs tevékenységek költségkiegyenlítésére lehetett felhasználni. A zsebek között eddig nem volt lehetséges az átjárás: amennyiben a munkáltató csupán a vendéglátás számlára utalt, azt az összeget egyedül étkezésre lehetett felhasználni.

A Covid-19 járvánnyal összefüggően ezen a rendszeren változtatott a kormány, és 2022. december 31-ig szabad átjárást biztosított az alszámlák között. Ez azt jelenti, hogy minden zsebből minden termék és szolgáltatás fizethető (természetesen kizárólag a Szép-kártya elfogadóhelyeken).

Mekkora összeg minősül béren kívüli juttatásnak 2022-ben a Szép-kártya vonatkozásában?

  • a szálláshely alszámlára 225.000 Ft
  • a vendéglátás alszámlára 150.00 Ft
  • a szabadidő alszámlára 75.000 Ft

A fent megjelölt összegekig a munkáltatót 15% SZJA, illetve 13% SZOCHO (szociális hozzájárulási adó) kötelezettség terheli, ami összesen 28% adókötelezettséget jelent. Munkaadói döntés alapján természetesen ennél magasabb összeg is utalható, ám az értékkeret feletti rész magasabb adóterhet von maga után. (A juttatás értékének 1,18-szorosát alapul véve 15% szja plusz 13% SZOCHO, ami egészen pontosan 33,04% adóterhet jelent a munkáltatónak).

Lényeges szabályozás, hogy az adóév közben keletkező vagy megszűnő munkaviszony esetén arányosítani szükséges a Szép-kártya keretösszegét a jogviszony napjaival.

További fontos – leginkább a munkavállalót érintő – rendelkezés, hogy 2022 május 31-ig a vendéglátás alszámla hidegélelmiszer vásárlására is fordítható. Ez azt jelenti, hogy azokban az élelmiszerüzletekben, amelyek elfogadják a kártyát, akár a napi bevásárlás is fizethető a vendéglátás zsebből. (Egészen pontosan bármelyik zsebből, hiszen ahogy fentebb is említésre került, 2022. december 31-ig szabad az átjárás a 3 zseb között.)