Szja-visszatérítés

Szja-visszatérítés 2022: Mennyi jár, és mikor juthatunk hozzá?

2021 őszén jelent meg az a hivatalos kormányrendelet, amely szerint a családi adókedvezményre jogosultak visszakapják a kedvezményen felül megmaradó személyi jövedelemadót. A rendelet szerint az szja-visszatérítés a fogantatás 91. napjától a magzat után is igénybe vehető. Az intézkedés számos kérdést vetett fel a nyilatkozattól kezdve az összeghatáron keresztül egészen a visszatérítés formájáig bezárólag. Nézzük a részleteket.

A kormányrendelet szerint az szja-visszatérítés plafonja a családi adókedvezményen felül 809 ezer forint lehet. (A teljes munkaidőben foglalkoztatottak 2020. decemberi bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének személyi jövedelemadójából kalkulálva.) A jogszabály nem rendelkezik megkötésről, ha egy családban mindkét szülő jogosult a családi adókedvezmény igénybe vételére, akkor a 2022-es szja visszatérítés akár az 1 616 000 forintot is elérheti. Ez persze a legoptimálisabb eset, hiszen a visszatérítés függ a befizetett adó mértékétől és a családi adókedvezményen felül maradt adó összegétől.

Itt érdemes megjegyezni, hogy nem csupán a munkabérből származó jövedelem adóját igényelhetjük vissza, hanem többek között a gyedet, a vállalkozói kivétet, az őstermelői, illetve az ingatlankiadásból szerzett jövedelmet terhelő adót is.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Mi a helyzet az EKHO és KATA szerint adózókkal?

Fontos továbbá, hogy az EKHO és a KATA szerint adózók sem maradnak ki a kedvezményből: előbbiek az adóból személyi jövedelemadónak minősülő 9,5 százalékos hányadot, utóbbiak pedig a befizetett adó egynegyed részét kaphatják vissza. Ez a főállású, havi 50.000 forintot fizető KATÁ-sok esetén 150.000 forint visszatérítést jelenthet.

Az szja-visszatérítés mentes a követelésfoglalástól, ami azt jelenti, hogy a megkapott összegre a hitelezők, pénzintézetek, követeléskezelők nem tarthatnak igényt. Magyarán szólva a visszakapott összeg a kedvezményezettnél marad, a végrehajtó nem tarthat igényt a pénzösszegre.

Ki jogosult az szja-visszatérítésre?

Jelen intézkedés keretein belül 2022-ben szja-visszatérítést azok igényelhetnek, akik a tavalyi évben akár egyetlen napot is jogosultak voltak a családi kedvezményre, és összevont adóalapba tartózó jövedelmük keletkezett. Ez létrejöhetett munkabérből, ingatlankiadásból, vállalkozói kivételből, megbízási díjból, de akár őstermelői jövedelemből is.

Családi kedvezményre jogosultként azok a személyek részesülhetnek a visszatérítésben, akik:

  • gyermeket nevelő szülőként jogosultak családi pótlékra,
  • várandós, illetve várandós nő egy háztartásban élő házastársa,
  • saját jogon családi pótlékra jogosult,
  • rokkantsági járadék illeti meg,

Ezeken felül az EKHO és a KATA adózás alá tartozók esetében az, aki az EKHO szabályai szerint közteherviselési kötelezettségét teljesítette, illetve KATÁ-s kisadózóként tavalyi évben akár egyetlen napot is családi kedvezményre jogosult lett volna.

Mi történik, ha valaki nem nyilatkozott a megadott határidőig?

Varga Mihály pénzügyminiszter az egyik kereskedelmi televízió reggeli műsorában aláhúzta, hogy aki jogosult, de 2021. december 31-ig nem nyilatkozott a visszajáró összegről, annak a nemzeti adóhatóság (NAV) az adóbevallása elkészültét követően soron kívül utalja a visszatérítést.

Amennyiben az összeget a bankszámlánkra kértük és megadtuk a számlaszámunkat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022. február 15-ig, azaz még ebben a hónapban kiutalja a személyi jövedelemadó-visszatérítést.