Vegyes munkarend

Mi az a vegyes munkarend, és hogyan alkalmazható hatékonyan?

Kétségtelen tény, hogy az alkalmazottak igényei különböznek a munkarend kapcsán. Egyes beosztottak korábban, míg mások – például a gyerekek miatt – később szeretnék felvenni a munkát. A helyzetet csak tovább bonyolítja a manapság rendkívül népszerű home office munkavégzés. A vegyes munkarend (hibrid munkarend) megfelelő megoldás lehet a probléma megoldására, jóllehet számos cégvezető idegenkedik tőle.

Egy, a Stanford Egyetem által a közelmúltban készített tanulmány szerint a megkérdezettek 55 százaléka szeretne a vegyes munkarend kereteit kihasználva dolgozni, azaz a munkahelyén és odahaza is. Érdekes adat, hogy a válaszadók mindössze negyede szeretne teljes mértékben otthonról dolgozni, míg a maradék 20 százalék a teljes munkaidőt a munkahelyén képzeli el.

A szórás tehát rendkívül nagy, vezetőként emberpróbáló feladat lehet felmérni és megérteni az igényeket, majd annak megfelelően cselekedni. Egy elhamarkodott döntés könnyen a visszájára sülhet el, és a munkakedv helyet inkább a kilépő interjú száma növekedhet.

BÉRSZÁMFEJTÉS, TB ÜGYINTÉZÉS, TANÁCSADÁS

KÉRJEN EGYEDI AJÁNLATOT!

Vegyes munkarend, de hogyan?

Ha az alkalmazottak megértik a feladatuk mögött húzódó célt, és képesek azonosulni a rájuk bízott munkával – magyarán megértik, hogy mit miért tesznek –, akkor lelkesebben és felelősségteljesebben fognak dolgozni. Ebből az aspektusból nézve teljesen érdektelen, hogy a beosztott otthonról vagy az irodájából teljesíti a feladatát.

A munkafolyamat minden elemét kontroll alatt tartó korlátok helyett sokkal célravezetőbb lehet, ha teret engedünk a saját döntések meghozatalának. Miről van szó? A home office munkarendben dolgozó alkalmazottak általában nem követik a hagyományos 8–16-ig időbeosztást, és erre az esetek túlnyomó többségében nincs is szükség. Ez egész egyszerűen azért van, mert egyes munkavállalók a kora reggeli órákban aktívabbak, míg mások a nap későbbi óráiban.

Cégvezetőként érdemes elgondolkodni rajta, mi a fontosabb: 8 és 16 óra között az alkalmazott ellenőrizhetően a számítógép előtt tartózkodjon, vagy a kiszabott munka kész legyen a lehető legrövidebb időn belül?

Nincs értelme okos embereket felvenni és megmondani nekik, mit tegyenek. Okos embereket alkalmazunk annak érdekében, hogy megmondják, mit tegyünk velük.

Steve Jobs

Amennyiben teret adunk a beosztottaknak, hogy rugalmasan dolgozhassanak a számukra legoptimálisabb időszakban, az növelheti a termelékenységet és a munkamorált.

A hibrid munkarend hátulütője

Annak ellenére, hogy a vegyes munkarend egy sor pozitívummal bír, sajnos akad néhány hátulütője is. Ha a munkatársak szétszórtan dolgoznak, néhányan home office munkarendben, míg mások az irodában, az cseppet sem erősíti a kollektívát. Miért olyan fontos az erős kollektíva?

  • Elősegíti a bizalomépítést a csapaton belül
  • Ösztönzi a nyílt kommunikációt
  • Növeli a hatékonyabb együttműködést
  • Apasztja a belső konfliktusok és félreértések kialakulását

A hibrid munkamodell kialakításakor szem előtt kell tartani a munkatársak elegendő és minőségi kommunikációját és a konfliktusmentes együttműködését. Az erős kötelék kialakítása érdekében érdemes rendszeres virtuális eseményeket, videós megbeszéléseket, interaktív munkaközi szüneteket tartani.

Ezen felül ajánlott havi rendszerességgel olyan csapatépítő tréningeket szervezni, amin a munkatársak személyesen is megjelenhetnek. Ezek nem csupán a csapatszellem erősödését támogatják, de az alkalmazottak munkamorálját, elégedettségét és lojalitását is növelik.